Avrupa Birliği İçişleri Komiseri Ylva Johansson, eu-LISA'da yaptığı konuşmada, EES'in 10 Kasım 2024'te faaliyete geçeceğini açıkladı.

Daha önce çok sayıda medya platformu tarafından EES'in başlangıç tarihinin 10 Kasım olacağı duyurulmuştu ancak AB'nin ilk kez uygulama tarihini resmen teyit etmesi ve hedef gün belirlemesi söz konusu.

AB'nin İçişlerinden Sorumlu Komisyon Üyesi Ylva Johansson, "Üye Devletlerle, sizinle, farklı paydaşlarla yoğun diyaloglar sonrasında Giriş/Çıkış Sisteminin 10 Kasım'da faaliyete geçmesine karar verdim. Komisyon resmi kararı almadan önce yasal olarak farklı adımlar atılması gerekiyor, ancak bugün 10 Kasım'ın hedef gün olduğunu açıklamaktan gurur duyuyorum." ifadeleri kullandı.

Johansson, EES'in lansman tarihini resmen teyit etmesinin yanı sıra yetkililerin şu anda son test aşamasında olduğunu da açıkladı.

Her Yıl 700 Milyon Gezgin EES'ten Etkilenecek

EES yürürlüğe girdiğinde, Johansson her yıl Avrupa'ya seyahat eden 700 milyon kişinin etkileneceğini söyledi. Aynı zamanda, sistemin 450 milyon Avrupalının kendini daha güvende hissetmesini sağlayacağını vurguladı.

AB'nin İçişlerinden Sorumlu Komisyon Üyesi Ylva Johansson, "700 milyon insan sizin çalışmalarınızdan etkilenecek. Çünkü geçen yıl 700 milyondan fazla turist Avrupa'ya seyahat etti ve 450 milyon Avrupalı sizin çalışmanız sayesinde daha güvenli uyuyacak." dedi.

Johansson, eu-LISA'nın son on yıldır yaptığı çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, misyonun başarıyla tamamlandığını söyledi.

EES Nedir ve AB'ye Giren Yabancıları Nasıl Etkileyecek?

Giriş/Çıkış Sistemi (EES), vizesiz giriş hakkı olup olmadığına bakılmaksızın, kısa süreli kalışlar için AB topraklarına giren yabancı gezginleri kaydedecek otomatik bir BT sistemidir.

Sistem, mevcut manuel pasaport damgalama sisteminin yerini alacak ve seyahat edenin adını, seyahat belgesi türünü, biyometrik verilerini (parmak izleri ve yüz görüntüleri) ve AB'ye giriş ve çıkış tarih ve yerini kaydedecek.

Sistem, yolcuların giriş ve çıkışlarını kayıt altına almanın yanı sıra, giriş retlerini de kayıt altına alacak.

Sistemin temel amacı, sınır yönetimini modernize etmek, bloğa düzensiz göçü önlemek ve Avrupa vatandaşlarını korumaktır. EES ayrıca, süresi dolanları ve sahte belgeler kullanarak AB'ye girmeye çalışanları tespit etmeye yardımcı olacaktır.

EES başlatıldığında, tüm yabancıların sisteme kayıt yaptırması gerekecek. Seyahat edenlerin verileri üç yıl boyunca güvenli bir veritabanında saklanacak. Bu, seyahat edenlerin bloğa her giriş ve çıkışlarında kayıt sürecinden geçmeleri gerekmeyeceği anlamına geliyor.

Editör: Semihhan Aydemir