GÖÇ
Konyalı gurbetçi kadın memleketine yatırım yaptı! 75 kişiye iş verdi
Konya'ya kesin dönüş yapan gurbetçi kadın girişimci memleketine yatırım yaptı. Söz konusu yatırım sayesinde doğrudan 15, dolaylı olarak 75 kişi istihdam ediliyor.
03.08.2024 - 12:56
03.08.2024 -
12:56
Türkiye'de istihdam edilen kişi sayısının artması için yeni yatırımların yapılması gerekiyor. Vatandaş bu yatırımların artması gerektiğini düşünüyor. Zamanında Almanya , Belçika, Hollanda ve Fransa gibi ülkelere giden gurbetçilerden bazılar Türkiye'ye kesin dönüş yapıyor.
210
Bu gurbetçiler birikimleriyle yatırım yapıp iş kuruyor. Bunlardan bir tanesi de İsviçre'de uzun yıllar çalışan 61 yaşındaki Durdane Canan.
310
Kesin dönüş yapıp memleketi Konya'nın Bozkır ilçesine yerleşen isim doktor tavsiyesiyle başladığı lavanta terapisini ilerleterek, üretici oldu.
Loading...
410
ÇİNLİ DOKTORUN TAVSİYESİNİ DİNLEDİ
İsviçre'de kulak çınlaması, panik atak, ritim bozukluğu, uykusuzluk gibi şikayetlerle tedavi görmeye başlayan Durdane Canan, bu süreçte tanıştığı Çinli bir doktorun lavanta terapisi yöntemiyle rahatsızlıklarından kurtuldu.
510
Loading...
Lavantayı çamaşırdan temizliğe her alanda kullanan Canan, iki sene önce yerleştiği memleketi Konya'nın Bozkır ilçesinde lavanta üretimi yapmaya başladı. Yaklaşık 6 dekar alanda 11 bin lavanta fidanıyla üretim yapan Canan, 15 kadına da istihdam sağladı.
610
DOĞRUDAN 15 KİŞİYE, DOLAYLI OYARAK 75 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLADI
Canan, AA muhabirine, sağlık sorunları nedeniyle bir doktorun tavsiyesi üzerine lavantanın faydalarını araştırmaya başladığını söyledi.
710
Lavanta terapisinde, çamaşırdan temizliğe lavantayı kullandığını ve faydasını gördüğünü dile getiren Canan, "Lavanta üzerinde çok uzun araştırmalar yaptıktan sonra lavanta yetiştiriciliği bende merak haline geldi. Tarlada üretime ilk başta hobi olarak başladım ama ilçemdeki bayanlar adına da neler yapabiliriz düşüncesiyle tarlayı büyüterek şimdiki haline getirdim." diye konuştu.
810
Canan, 5 bin 800 metrekarelik bir alanda 11 bin fideyle üretim yaptıklarını, 15 kadınla fidelerin bakımını ve hasadını yaptıklarını kaydetti.
910
Lavantanın bakımının zor olmadığını, fazla iş gücü istemediğini dile getiren Canan, "Lavanta yetiştiriciliği her sene adım adım ilerleyen bir süreç. Çalışıyoruz, topluyoruz ve ürünümüzü hasat ediyoruz. Lavantanın son anı, son dakikaları bundan sonra sadece işlenmeye tesise geçecek." dedi.
1010
Lavanta son yıllarda kırsal köylerde büyük bir geçim kaynağı olmasıyla dikkat çekiyor.