Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon en basit tabiriyle çeşitli hastalıklar, kazalar ve travmalar sonrasında kaybolan fonksiyonun geri kazanılması, kişinin yaşam kalitesini bozan mevcut ağrı ve rahatsızlık halinin giderilmesi için kendi disiplin parametrelerini ortaya koyan tıp bilimidir.
İnsanoğlu var olduğundan bu yana bizler de günlük yaşam içinde gerek mesleki gerekse toplumsal nedenlerden dolayı sırt-bel-boyun ağrıları yaşamaktayız. Eski çağdan bu yana insanlar tüm bu rahatsız edici semptomları gidermek için birçok teknik kullanmışlardır. İnsanlar ağrılarının tedavisi için doğada buldukları maddeleri kullanmış, kırık-çıkık gelişen kemikleri sabitlemek için çubuklar, yumurta, bandaj, taş gibi maddeler kullanmışlardır. Günümüzde ise toplumun neredeyse tamamının hayatlarında en az 1 kez bile olsun mutlaka bel-boyun ağrısı çektiği gösterilmiştir. Ağrının giderilmesinde Fizik Tedavi modalitelerinin katkısı son derece önemlidir.
Günümüzde hastalıkların artması ile birlikte Fizik Tedavi ve Rehabilitasyona olan ihtiyaç giderek artmıştır. İnme, parkinson, multiple skleroz, kırıklar, kalça-diz protezleri, kardiyak ve pulmoner problemler vb. problemlerde kişilerin sağlıklarına kavuşmaları için Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon son derece önemlidir. Fizik Tedavi ile bu hastalıklar ‘’kader’’ olmaktan çıkarak bireyler günlük yaşamlarına dönebilmektedir.
Söz gelimi toplumumuzun erişkin bireylerinin ciddi bir kesiminde fıtıklaşma görülmektedir. Peki kaçımız gerçekten bunun farkındayız?
Ne yazık ki önemsiz diye geçiştirdiğimiz birçok ağrının altında başka patolojiler görülebilmektedir. Fıtıklaşmayı göz önüne aldığımızda hastaların çoğu fıtığı ancak yürümekte zorlandığında veya dayanılmaz ağrılar çektiğinde tedavi edilmeye değer olarak görmektedir. Erken aşamada fark edildiği takdirde önlemleri alınabilecek olan bu rahatsızlık ne yazık ki geri dönülemez semptomlar vermekte ve cerrahi oranları artış göstermektedir.
Genellikle bireyler travmalar sonrası ağrıları olduğunda bunu ihmal eder ve akut ağrılar yerini uzun süreli kronik ağrılara bırakır. Örneğin; ağrı duyan bir kas, koruma mekanizması gereği kasılır ve kasıldığı için tekrar ağrır. Bu ağrı-spazm-ağrı döngüsü kırılmadıkça kişilerde sürekli bir rahatsızlık hissi meydana gelir. Fizik Tedaviye erken başvurulduğunda bireyler kısa sürede ağrısız bir hayata geri dönebilirler.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanları olarak patolojilerin vücuda etkisini inceliyor ve çözüm önerileri sunuyoruz. Bu önerileri sunarken bireyin anatomik ve fizyolojik özellikleri dikkate alıyoruz. Örneğin; halk arasında da sıklıkla kullanılan bir olayı ele alalım. Herhangi bir çarpma, burkulma gibi travmalar sonrasında hemen akla ‘’ buz koyalım ‘’ fikri gelir. Ödem, ısı artışı, disfonksiyon gibi sonuçları önlemek için konulan buz (soğuk) uygulamanın etkisine bakıldığında kan damarlarında vazokonstrüksiyon (damar daralması) etkisi yaratarak patolojinin ilerlemesi önlenir. Günlük yaşamımızdan basit bir olay kurgusu düşünüldüğünde “ insan elini yaktığında “refleks olarak elini sallamaya başlar. Anneleri çocuklarının canı yandığında “öpeyim de geçsin “ tabirini kullanır. Aslında tüm bunların ağrıyı geçirmesindeki temel faktör ‘’ dokunma, titreşim’’ gibi duyular ağrı liflerinden daha hızlı beyine iletilmesidir. Bu da beynin ağrı duyusunu geri planda işlemesini sağlar. İşte Fizik Tedavi de hayatın doğasında olan bu tip mekanizmaları kendi modalitelerinde kullanarak hastalıkları tedavi eder.
Toplumda her yaş grubundan sağlıklı veya hastalığa maruz kalmış bireyler Fizik Tedavi hizmetinden faylanabilirler. Örneğin; günlük yaşamda çok çabuk yorulan bir birey için aerobik egzersiz programları kullanılarak kondisyonu artırılabilir. Kalça protezi sonrasında yere basmada ve adım atmada zorlanan bir hastanın ilk adımları güvenli bir şekilde bir fizyoterapist eşliğinde atılabilir. Çocukluk çağlarından gelen hastalıklar nedeniyle gelişimi yavaşlamış bir bebeğin ilk adımlarında yanında bir fizyoterapist olabilir. Spor müsabakalarına hazırlanan bir sporcu da yaralanmaların önlenmesi ve rejenerasyon için Fizik Tedaviye müracaat edebilir.
Sizler de yaşam kalitenizi artırmak, ağrılarınıza veda etmek için Fizik Tedavi hizmetlerine başvurabilirsiniz. Hep birlikte sağlıklı güzel günlere…
Bilge Hayatlar
Fzt. Girayhan Giray
Tel:+90 312 217 60 55
info@bilgehayatlar.com.tr
Yaşamkent, 3166. Sk. No:14, 06810 Çankaya/Ankara