Norveç, AB'nin Rusya'ya yönelik son yaptırımlarına uyum sağlayacağını açıkladı. Yaptırımlar Rus ekonomisinin kilit sektörlerini, özellikle de Rusya'nın gölge tanker filosu aracılığıyla LNG sevkiyatını hedef alıyor. Norveç ayrıca dondurulan Rusya Merkez Bankası varlıklarından elde edilen kârların Ukrayna'ya destek için kullanılmasına izin vereceğini de sözlerine ekledi.
Ancak daha kapsamlı değişiklikler, Norveç'in liman yasağından kısmen muaf tutulan üç Norveç limanında Rus balıkçı gemileri için yeni kısıtlamalar getirmesi. Şu anda Norveç, Rus balıkçı gemilerine kısmen açık olan Tromsø, Båtsfjord ve Kirkenes limanları dışında tüm limanlarını Rus gemilerine kapatmış durumda. Bu, Rus balıkçı gemilerinin bu üç limana uğrayabileceği ve balık boşaltmasına, mürettebat değiştirmesine ve ikmal yapmasına izin verilebileceği anlamına geliyordu. Ayrıca gemilerin bu üç limanda ne kadar süreyle kalabilecekleri konusunda da herhangi bir kısıtlama bulunmuyordu.
Ancak geçen hafta getirilen yeni kısıtlamalarla bu durum değişecek. Norveç hükümeti, Rus balıkçı gemilerinin bu üç limana yanaşabileceği sürenin en fazla beş iş günü ya da hafta sonları ve tatil günleri de dâhil edildiğinde yedi gün ile sınırlandırılacağını açıkladı. Ayrıca, Norveç anakarasındaki bir limanda bir önceki kalışın üzerinden en az üç gün geçmesi gerekiyor. Rus balıkçı gemilerinin, Rus gemilerini kabul etmek için izin verilen üç limanda yalnızca belirli terminallere veya rıhtımlara erişmesine izin verilecek.
Norveç Adalet ve Acil Durum Hazırlık Bakanı Emilie Enger Mehl, "Rus balıkçı gemilerine kısmen açık olan üç liman dışında, denetim faaliyeti zaten yüksek. Ancak polis ve gümrükler şimdi denetimlerini güçlendiriyor ve limanda kalan Rus balıkçı gemilerine daha sıkı şartlar getiriyoruz" dedi.
Bu bağlamda hükümet, gümrük hizmetlerinin bilgi paylaşımı yoluyla Norveç devlet polisiyle yakın işbirliği içinde olması gerektiği talimatını verdi. Ordu da tüm denizcilik faaliyetlerini izlemeye ve diğer kurumlarla bilgi paylaşmaya devam etmek durumunda.
Norveç-Rusya balıkçılık anlaşması iki ülke arasında halen mevcut olan birkaç işbirliği alanından biri olmayı sürdürüyor. Anlaşma, Barents Denizi'ndeki balık stoklarının ve diğer türlerin uzun vadeli yönetimini sağlıyor.