NORVEÇ

Norveç'ten AstraZeneca aşısını askıya alın tavsiyesi

Avrupa'da ülkeleri dahil bazı ülkelerde kullanımı askıya alınan, ancak İsveç tarafında aşının kullanımı askıya almaya yeterli kanıt olmadığı görüşü hakimken, Norveç İrlanda'ya aşı kullanımını askıya alın tavsiyesinde bulundu.

İrlanda Sağlık Bakanlığı, Norveç İlaç Ajansı'ndan gelen bilgiler eşliğinde Covid-19 aşısı AstraZeneca'nın acil kullanım onayının geçici olarak askıya alınması tavsiyesinde bulundu.

Avrupa Birliği (AB) üyesi Bulgaristan, Danimarka ve Avusturya ve Norveç'in AstraZeneca aşısının kullanımını askıya almasından hemen sonra benzer adım İrlanda'dan geldi.

İrlanda Sağlık Bakanlığı şu anda kullanımda olan Oxford-Astra Zeneca koronavirüs aşısının, Norveç'te 3 sağlık çalışanında kan pıhtılaşması ve düşük trombosit görülmesi sebebiyle hastaneye kaldırılması sonrası kullanımının askıya alınmasını tavsiye etti. Bakanlığın ilgili kararını, İrlanda Ulusal Bağışıklık Danışma Komitesi'ne ilettiği kaydedildi.

İrlanda'da bugüne kadar 600 bine yakın kişiye koronavirüs aşısı yapıldı. Bunların yaklaşık yüzde 20'sini Oxford-AstraZeneca aşıları oluşturuyor. Söz konusu aşı ilgili kurumlardan onay alsa da ilk başlarda 70 yaşın üzerindekiler için tavsiye edilmemişti.

AB'nin ilaç düzenleyici kurumu Avrupa İlaç Ajansı (EMA), geçtiğimiz ocak ayı sonunda tedarik konusunda yaşadığı sıkıntılara rağmen Oxford-AstraZeneca aşısını onaylamış ve 300 milyon doz sipariş vermişti.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) birkaç gün önce yaptığı açıklamada söz konusu aşının kullanımına devam edilmesi gerektiğini duyurmuştu.

Etkinlik oranı yüzde 63, AB'de 5 milyon kişiye yapıldı

İlk belirlemelere göre AstraZeneca aşısının genel etkinlik oranı yüzde 63 olarak açıklanmıştı. Avrupa genelinde aşının yapılmasından sonra 30 kadar kan pıhtılaşması vakası yaşandı. İtalya'da 50 yaşındaki bir kişi söz konusu aşıyı olduktan sonra kan pıhtılaşması nedeniyle hayatını kaybetmişti.

WHO, yeni varyantlara karşı daha az etkili olsa da AstraZeneca aşısını öneriyor ve 65 yaş üzeri kişilerde de kullanılabileceğini belirtiyor. WHO Sözcüsü Margaret Harris, geçtiğimiz günlerde AstraZeneca aşısının "mükemmel" bir aşı olduğunu ve kullanımına devam edilmesi gerektiğini söylemişti. Şu ana dek Avrupa'da yaklaşık 5 milyon kişiye AstraZeneca aşısı yapıldı.

Güney Afrika: Oxford-AstraZeneca aşısı yeni varyantlara karşı etkili değil

Ancak Güney Afrika'daki denemeler, hafif ve orta şiddetli Covid-19 hastalığına karşı aşının "minimum koruma" sağladığını gösterdi.

Şubat ayı başında Güney Afrika Sağlık Bakanı, Oxford-AstraZeneca aşısının ülkedeki yeni koronavirüs varyantına karşı "minimum etki" gösterdiğini ortaya koyan araştırmanın ardından, ellerindeki 1,5 milyon doz kadar aşıyı satmayı veya takas etmeyi düşündüklerini açıklamıştı.