DÜNYA

Nükleer enerji Avrupa'yı bölüyor: İşte öne çıkan ülkeler

Enerji krizi, nükleer enerjiyi AB'de bir kez daha hararetli bir siyasi mesele haline getirdi. Çünkü bazı ülkeler umutlarını nükleer enerjiye bağlarken, diğer ülkeler de karşı çıkıyor.

SVT'nin Avrupa muhabiri David Boati, etrafı nükleer güç tutkunlarıyla çevrili Avusturya'nın AB'deki belki de en kritik ülke olduğunu söyledi.

Nükleer enerji, Avrupa'nın elektrik arzının önemli bir parçasıdır, ancak AB'deki ülkeler nükleer enerji konusunda bölünmüş farklı görüşlere sahipler. Bazıları lehte, bazıları ise şiddetle karşı çıkıyor.

Birlik içinde, örneğin, şu anda nükleer güce sahip olmayan ancak bir nükleer santral inşa etmeyi hayal eden Polonya ve çok fazla nükleer güce sahip olan ancak hızla aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmakta olan Almanya var.

Avrupa'da enerji krizi

Enerji krizinin Avrupa'daki birçok ülkeyi yeniden düşünmeye sevk ettiği açıktır. Daha önce nükleer enerjiden aşamalı olarak vazgeçme kararlarının alındığı birçok ülkede, şimdi elektrik üretimini sağlamak için frenler çekiliyor.

"Genel olarak, Avrupa'daki tutum biraz daha olumlu" ifadeleri kullanan David Boati, nükleer enerjinin iklim krizi ve kendisini Rus gazından kurtarma ihtiyacı göz önüne alındığında biraz daha yeşil bir imaj kazandığını söyledi.

Nükleer enerji çatışma yaratır

Almanya, nükleer enerjiyi kömüre çevirmeyi tercih ettiğin artan emisyonları nedeniyle ciddi şekilde eleştirildi ve Danimarka'da Öresund'un diğer tarafında yeni nükleer enerji  planları güçlü duygular uyandırdı.

"Barsebäck, uzun zamandır ülkeler arasında bir çatışma alanı olmuştur" yorumu yapan David Boati, güvenliği göz önünde bulundurarak nükleer enerjiye yatırım yapmamayı seçenler için, komşunun sınırın hemen diğer tarafında inşa etmesi elbette üzücü ifadeleri kullandı.

AB'NİN NÜKLEER ENERJİDEN ELEKTRİK ÜRETİM GÖRÜNÜMÜ

  • AB'de elektrik sağlayan tüm enerji kaynakları arasında nükleer enerji, toplam elektrik üretiminin dörtte birini oluşturuyor.
  • En büyük üretici olan Fransa, AB'nin toplam üretiminin yaklaşık yüzde 50'sini oluşturmaktadır.
  • İkinci ve üçüncü sırada yer alan Almanya ve İspanya, her biri yüzde 9'ar oranda üretim yapıyor.
  • Dördüncü sırada ise İsveç geliyor. İsveç Avrupa'daki nükleer elektriğin yüzde 7'sini üretiyor.

Kaynak: Eurostat (2020'den mevcut en son veriler)