8. Easyjet

Easyjet, diğer büyük İngiliz havayolu British Airways (IAG) gibi, Brexit'in bir üyesi olarak son yıllarda giderek havacılık sektöründe olumsuz etkilendi. 2019 Easyjet için de kötü oldu.

Hisse senedi fiyatı Haziran 2018'de 1800 civarında iken şimdi yüzde 40 düşüşle 1055'e geriledi.

7. IAG 

IAG. International Airlines Group, British Airways ve Spanish Iberia birleşmesinin oluşturduğu havayolu. Halen hemen hemen bütün havayollarının karşılaştığı zorluklara ek olarak - daha zorlu rekabet, aşırı kapasite ve durgunluk - Brexit'i çevreleyen belirsizlik özellikle IAG için sıkıntı verici olmuştur. IAG daha önce rakip Norwegian'i satın almak için paydaşlardan biriydi, ancak artık spekülatif bir durum olduğu aşikar.

IAG'nin hisse senedi fiyatı Haziran 2018'de yaklaşık 730 iken o zamandan bu yana yüzde 40 oranında değer kaybı yaşadı.

6. Ryanair

Ryanair, dünyanın en büyük düşük maliyetli havayolu şirketidir ve aynı zamanda dünyanın beşinci en büyük havayolu şirketidir. Ryanair, havayolu maliyetini temel olarak zor maliyet kontrolü ve titiz lojistik anlayışıyla değiştirdi.

Bugün ise, Ryanair artık bir rakip değil, herkes gibi havacılık için zor süreçlerden geçen bir oyuncu. Ryanair, Boeing Max 737 uçağındaki sorunlardan da ciddi şekilde zarar gördü: Ryanair, bu özel modelde iki ciddi kaza nedeniyle 100'den fazla uçak sipariş etti. Ancak siparişlerin gecikmesi firmayı zora soktu.

Ryanair payı Ağustos 2017'de 18,6 Avro'ya ulaştı ve o zamandan bu yana toplamda yüzde 45 oranında düştü.

5. Cathay Pacific

Hong Kong merkezli Cathay Pacific, devam etmekte olan ABD-Çin ticaret savaşında mutsuz bir konuma sahip çünkü iş seyahati şirketin teklifinin önemli bir parçası. Hong Kong’daki artan huzursuzluk, belirsizliğe daha da artırmış gözüküyor.

Hisse senedi fiyatı Mayıs 2015'te 20.3 Hong Kong dolarında zirveye ulaşmıştı ancak bugüne bakılınca 10.9'da. Bu yüzde 46'lık bir düşüşe tekabül ediyor.

4. American Airlines

Amerikan Havayolları. Ortalama olarak, Amerikan havayolları kısmen Avrupalılardan önemli ölçüde daha iyi görünüyor zira daha büyükler. Örneğin Delta Airlines, borsada güçlü bir performans sergiledi ve şu anda 10 yıldan bu yana borsada en yüksek seviyede işlem görüyor.

Diğer taraftan filosu bakımından dünyanın en büyük havayolu şirketi olan American Airlines ise sorun yaşadı. Bunun nedeni, diğer şeylerin yanı sıra Boeing Max 737 uçucu yasaklarının bir sonucu olarak ağır zarara uğraması ve yerde durmaya zorlanmasıdır. Ocak 2018'de 59 doların hemen altında zirveye çıkan hisse senedi fiyatı, şimdi yüzde 50'nin altına düşerek 30 dolardan işlem görüyor.

3. SAS ve Finnair

SAS, zorlu tasarruf paketlerinden ve grevlerden sonra toparlanmayı başardı ve şirket kar etti. Ancak şirketin payının değeri, geleceğin neye benzediğine ve borsa profesyonellerinin nerede durduğuna göre belirlenirken, SAS'ın rekabetle başa çıkmak için ön koşullara sahip olduğu şüphelidir. SAS payı, Ocak 2016'da 30 SEK'e yakın bir zirveye ulaştı ve şu an 13,70 SEK'te bu da yüzde 50'ye yakın değer kaybı anlamına geliyor.

Finlandiya'nın gururu Finnair, pek çok havayolunda olduğu gibi, birçok ülkede zayıf ekonomiden dolayı uçuşları azaldı. Bu uçuş darlığı içinde acı çekti ve Brexit, İngiltere'ye olan seyahatleri de etkiledi.

Finnair'deki hisse fiyatı, Aralık 2017'de 13,2 avro ile tarihinin zirvesine ulaşmışken, o günden bu yana yüzde 50 oranında düştü.

2. Lufthansa

Lufthansa ve muadili Avusturya Havayolları, eski Swissair kalıntılarını da içeren Avrupa havayolu şirketi Ryanair ve Easyjet gibi düşük maliyetli havayollarının uzun süredir rekabet ettiği bir rekabetten yorgun ve şikayetçi. Geçtiğimiz yıl, ABD-Çin ticaret savaşı ve Brexit'i çevreleyen belirsizlikte işleri doğru yürüttü.

Aralık 2017'de 31 Euro'ya yakın bir zirveden, Lufthansa'daki hisse fiyatı yüzde 50'den daha fazla düşüş yaşadı.

1. Norwegian

Norveç avukatı, müteahhit ve eski muharebe pilotu Bjørn Kjo'nun havayolu hayali çökmek üzere. Uzun yıllar süren hızlı genişlemenin ardından, şirket satın alınan yeni uçak için alınan kredileri ödemekte zorlanıyor.

Yüksek borçluluğa ek olarak, Avrupa pazarındaki sert rekabet ve artan yakıt fiyatları sorunlardaki önemli iki faktör olarak öne çıkıyor. Şirketi kurtarmak için diğer şeylerin yanı sıra, maliyetleri 2 milyar SEK düşürme sözü verdi ve aynı zamanda Norveç Borsa'sında milyarlarca hisse sattı.

Norwegian  uzun zamandır Oslo Menkul Kıymetler Borsası'nda en çok sevilen hisse senedi oldu, ancak dört yıl önce 215 SEK seviyesiyle en üst sıralarda yer aldı. Bugün gelinen nokta ise o günden bu yana yüzde 82 düştü.

Editör: İskandinavya Gündemi