Edinilen bilgiyere göre, karar Hollanda hükümeti tarafından yayınlanan bir bildiriyle duyuruldu.
Duyuruda: "Türk vatandaşıysanız ve 1 Aralık 2022 tarihinden sonra Amsterdam Schiphol Havalimanı'nda aktarma yapacaksanız yeni kurallar geçerli olacak. Muafiyetlerden biri sizin için geçerli olmadığı sürece bir havaalanı ulaşım vizesine ihtiyacınız olacak." denildi.
Transit Schengen Vizeleri, Schengen Bölgesi üyesi ülkelerden herhangi birinin elçiliği veya konsolosluğu tarafından, AB/Schengen dışı varış ülkelerine ulaşmak için AB havaalanlarından birinden transit geçmesi gereken belirli ülke vatandaşlarına verilir.
Halihazırda Türk vatandaşları, Schiphol havalimanının uluslararası havalimanı bölgesinden transit veya Schengen vizesine ihtiyaç duymadan geçiş yapabilmektedir. Ancak önümüzdeki ayın ilk gününden itibaren bu durum değişecek ve daha önce Hollanda transit vizesi almamış Türk vatandaşlarının artık Schiphol Havalimanı'nda aktarma yapmalarına izin verilmeyecek.
Yine de, geçerli bir Schengen vizesi veya AB ve Schengen Bölgesi ülkeleri ile Kanada, Amerika Birleşik Devletleri tarafından verilen uzun süreli bir vizesi olanlar da dahil olmak üzere, çeşitli insan kategorileri bu tür bir gereklilikten muaf tutulacaktır.
Diğer muaf kategoriler şunlardır:
- Türk diplomatik, hizmet veya resmi pasaport hamilleri
- Bir AB veya AEA üye devleti veya İsviçre vatandaşının aile üyeleri
- Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesine (Chicago Sözleşmesi) taraf bir ülkede kayıtlı havayolu şirketinin bir uçağının mürettebatı
Hollandalı yetkililere göre, Schiphol havaalanına vardıklarında uluslararası transit bölgeden ayrılmaları gereken kişilerin transit vizeye değil Schengen vizesine ihtiyacı olacak. Schiphol dışında Hollanda'daki diğer havalimanlarına gelenlerden de Schengen vizesi istenecek.
Hükümet, "Bu, biletinizi 1 Aralık 2022'den önce almış olsanız bile geçerlidir" diye belirtiyor.
Şu anda, aşağıdaki üçüncü ülkelerin vatandaşları, uçaklarının Hollanda'da mola vermesi durumunda transit vizeye ihtiyaç duymaktadır: Afganistan, Bangladeş, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Eritre, Etiyopya, Gana, İran, Irak, Nijerya, Pakistan, Somali, Sri Lanka, Küba, Gine, Gine Bissau, Nepal, Sierra Leone, Güney Sudan, Sudan, Suriye, Türkiye ve Yemen.