Tarihinin en sorunlu dönemlerinden birinden geçen ve mülteci krizi karşısındaki yaklaşımı sıkça eleştirilen Avrupa Birliği’nden önemli bir özeleştiri geldi. Avrupa Parlamentosu’nda “Birliğin Durumu” konuşması yapan AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Türkiye, Ürdün ve Lübnan’ın mülteciler konusundaki çabalarının yanında AB’nin adımlarının mütevazı kaldığını belirterek “bu ülkeleri alkışlamak” istediğini söyledi.

AB içinde mültecilerin yeniden yerleştirilmesine ilişkin üye ülkelerin taahhütlerini hatırlatan Juncker, “Tabii ki bunlar 4 milyonu aşan sayıda Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye, Ürdün ve Lübnan’ın Herkülvari çabalarıyla kıyaslandığında son derece mütevazı kalıyor. Bizden fazlasını yapıyorlar. Bu nedenle onları alkışlamak istiyorum” dedi. Juncker’in bu sözleri AP Genel Kurulu’nu dolduran parlamenterlerin alkışlarıyla desteklendi.
7 AŞAMALI PLAN

Mültecilerin AB ülkelerine gönüllülük bazında dağıtımına ilişkin planı devreye sokan ancak etkili olamayan AB Komisyonu 7 ayaklı bir plan açıkladı: 

- İtalya ve Yunanistan’da bulunan mültecilerden 40 bininin gönüllülük bazında diğer ülkelere dağıtılması öngörülüyordu. Bu ülkelere Macaristan da eklenerek ek 120 bin mülteci paylaştırılacak. Toplamda 160 bin mülteci dağıtılacak. 

- Kalıcı bir yerleştirme mekanizması kurulacak. 

- Tüm AB için geçerli olacak mülteciler açısından güvenli kaynak ülke listesi devreye sokulacak. 

- Geri göndermeler için AB Eylem Planı hazırlanacak. 

- Krizin dış boyutuna ilişkin bildiri yayımlanacak. 

- Afrika için 1.8 milyar euro kaynaklı tröst fonu oluşturulacak. 

- Mültecilere destek için kamu alımları kuralları belirlenecek.
Editör: İsveç Gündemi