Stockholm Türk Müzik Derneğinin tarihçesi

 

Türkiyeden gelip İsveçte yaşayan bizlerin, hayatlarımız için gerekli temel ihtiyaçlarından biride, çocukken yetiştiğimiz kültürle olan yakınlığımızı unutmamak, onu hala yaşatmak, yeni nesillere göstermek ve olabildiği kadar yapılaştırmaktır.

Stockholm Türk Müzik Derneği bu hedef içinde bizlerin bu ihtiyaçlarını 90 lı yıllardan bu yana ayakta tutmayı başarmıştır.

 

Dernek ilk kurulduğu 1994 yılından beri, yeni üyelere daima kapısını açık tutmuştur. Derneğin ilk müzik şefi, müzik eğitimcisi ve klarinet ustası İrfan Sümer olmuştur ve kendisi 2008 yılına kadar başarıyla çalışmalara katılan üyeleri koro halinde şarkı söyletmekle eğitmiştir. Koro halinde şarkı söylemenin bambaşka bir sanat olduğunu bununla uğraşan insanlar daima onaylarlar. Solo şarkı söylemekle karşılaştıtıldığı vakit, koroya katılanlar, seslerini kontrol ettikleri gibi, beraberce yeni bir ahenk yaratma çalışmasını yaparlar. Şarkıya başlama, müzik eserinin dalgalanmasına uyma ve sonunda onu beraberce bitirmek, kişisel seslerin kendi güçleri yanında toplu bir ses oluştururlar. Koro çalışmasına katılan insanlar her çalışmadan sonra kendilerini daha bir özgür, daha bir güvenli ve daha bir mutlu his ettiklerini daima dile getirirler.

 

Stockholm Türk Müzik Derneği kurulduğundan sonraki ilk döneminde sanat müziğine ait eserlerin çalışmasına ağırlık vermiş ve semerilerini, her yıl hazırladıkları yeni bir repertuarla süslenmiş bir konserle müzik sevenlere sunmuşlardir. Bu gelenek 2008 den sonra derneğin yeni müzik şefi Türk halk şarkıları sanatçısı Nazım Onay tarafından devam ettirilmiş ve onun idaresinde çalışmalar daha fazla halk türküleri ağırlıklı olmuştur. Nazım Onayın hakim olduğu çalgı bağlama idi.

 

Kendini yenilemeyen her hareket değişmenin beraberinde getireceği zenginleşmeden yoksun kalır. Onun için Stockholm Türk Müzik Derneğinin 2010 yılında başlayan üçüncü döneminde derneğin yeni müzik şefi Erhan Balcıoğlunun eşliğinde koro yeni bir güce sahip oldu. Erhan Balcıoğluyla beraber yeni müzisyen arkadaşların katılımı koronun gelişmesine yol açtı. Erhanın müziğe bağlılığı onun çok doğal olan müzik algılama kaabiliyetinden kaynaklanıyor. Kendisi hem sevilen şarkıları, hem sanat müziği eserlerini hemde Türk müziğinin, tarihinde yapmış olduğu ilginç denemeleri ortaya çıkarıyor. Buna örnek olarak türk tangoları ve kantolarını koro halinde söylemeyi gösterebiliriz. Erhanın hakim olduğu çalgı piyanodur. Erhanın bir başka değeride bugüne kadar hiç solo olarak şarkı okumak denemesi yapmamış üyeleri bunu yapmaya teşvik etmesi ve bunu güzel bir şekilde koro şarkıları arasında gerçekleştirebilmesidir.

 

Dernegin bugüne kadar verdiği konserlerin mekanları ilk önce 1995 te Skansende, sonra Stockholm Müzik Müzesinde, bir defa Musikaliska Akademide ve son yıllarda ise bugün bulunduğumuz Årsta Folkets hus salonunda icra edilmiştir.

İşte Stockholm Türk Müzik Derneği hepimizin yaşamında önemli bir yeri olan kültür gereksinmemizi böyle sulamakta.

Haydi gelin şimdi hep beraber bu yıl ortaya çıkardıkları yeni repertuarı hep beraber içimize sindirerek, mutlu olarak ve eğlenerek dinleyelim

 

Metni derleyen (2016-11-06)               İhsan Şarman                   

Metni sunan (2016-12-03)                    Alçın Hafif