Ancak işçi göçünü sıkılaştırma önerisi hükümetin masasına takıldı ve muhalefet bunun büyük etkileri olacağı konusunda uyarıda bulunuyor.
Göç politikası sözcüsü Anders Ygeman, "Şimdiye kadarki en sağcı muhafazakar hükümete sahip olmamıza rağmen, paradoksal bir şekilde daha fazla göçmen alabiliriz" dedi.
İşçi göçü için artan destek gereksinimi önerisi, Anders Ygeman'ın Sosyal Demokrat Göç Bakanı olduğu bir önceki hükümet tarafından sunuldu.
Geçtiğimiz Çarşamba günü Riksdag tarafından oylanan yasa tasarısında, bir çalışma izni verilecekse çalışanın "iyi bir geçim kaynağı elde edebilmesi" için şartları zorlaştırmayı kapsıyor. Riksdag'ın büyük çoğunluğu, S, M, KD, L ve SD, öneriye lehte oy verdi.
İktidardaki partiler ve SD, Tidö anlaşmasında daha fazla sıkılaştırma hakkında yazdılar ve işçi göçmenler için medyan ücrete karşılık gelen yaklaşık 33.200 SEK bir taban maaş getirmek istediklerini yazdılar. Kişisel asistanlar gibi bazı meslek grupları, yabancılar için çalışma izni olanağının tamamen dışında tutulmak isteniyor.
TIDÖ detaylarına buradan bakabilirsiniz.
"Göçe kapı açılıyor"
Aradan sadece bir haftadan biraz fazla zaman geçmesine rağmen Anders Ygeman şimdi hükümeti bir yönetmelik yazmamak ve yeni yasanın çıkması için tarih belirlemekle eleştiriyor.
Anders Ygeman, "Daha geçen Perşembe günü, hükümet maaşları artırma kararı alabilirdi. Ancak görünen o ki, hükümet konuyu ertelemek niyetinde ve ayrıca istisnaları gözden geçirmek için soruşturma yürütmek istiyor" ifadeleri kullandı.
Ygeman, "Fiili olarak düşük vasıflı işçi göçüne kapı açıyorlar ve sonuç İsveç'te onbinlerce işçi göçmen daha olacak. Bir paradigma değişikliği sözü verdiler, ancak bunun yerine İsviçre peyniri olduğu ortaya çıktı" yorumunda bulundu.
Bu hafta Riksdag'da çıkan bir tartışmada Ygeman, hükümetin niyetini yanlış anladığına inanan Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard'a sorular sordu.
Bakana göre, hükümet yakında ilk artışı uygulayacak ve ardından Tidö anlaşmasında belirtilen diğer sıkılaştırmaları gözden geçirecek.
Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard, "Anders Ygeman'ın yeni hükümetten beklentilerinin yüksek olduğunu not ediyorum. Sosyal Demokratların işçi göçü için maaş zammı teklifini hükümette sunmaları neredeyse sekiz yıl sürdü, ancak şimdi o, tasarı oylandıktan altı gün sonra bunun hazır olmadığından şikayet ediyor" diyerek, amacın işçi göçü için geçim gereksinimini mümkün olan en kısa sürede yükseltmek olduğunun altını çizdi.
Edinilen bilgilere göre, hükümetin zorlaştırma kararı vermesi haftalar yerine aylar alacak.
"Büyük bir endişe"
Hükümetin ücret tabanını medyan ücrete yükseltme önerisini en yüksek sesle eleştirenler arasında İsveç İş Dünyası yer alıyor.
33.000 SEK'in biraz üzerindeki bir tabanın İsveç şirketlerinin rekabet gücü üzerinde yıkıcı sonuçları olacağına inanıyorlar.
İsveç ticaretinden sorumlu başkan yardımcısı Karin Johansson: "Doğru iş gücünü bulamamanız çok büyük bir endişe. Şirketlere sorduk ve birçoğu bu kadar yüksek maaşları ödeyemeyeceklerini ve bunun yerine işgücü göçünden kaçınacaklarını söyledi" dedi.
Johansson, iç pazarda bu işgücünü bulamazsanız, üretimden vazgeçmek veya işi kapatmak zorunda kalınabilir dedi.
Öte yandan, işçi göçmenler için mevcut toplu sözleşme ve tam zamanlı gerekliliklere göre ücret önerisini destekliyor.