GÖÇ

YTB, Hanau katliamını unutturmuyor

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Almanya'nın Hanau kentinde 19 Şubat 2020 tarihinde gerçekleşen ırkçı terör eyleminde hayatını kaybeden vatandaşları anmak ve saldırıyı unutturmamak için anma programı düzenliyor.

Almanya'nın Frankfurt yakınlarındaki Hanau kentinde 19 Şubat 2020'de ırkçı bir terörist tarafından şehir merkezindeki iki kafeye düzenlenen saldırı sonucunda 4'ü Türk 9 kişinin yaşamını yitirmesinin acısı, aradan geçen yıllara rağmen hafızalarda tazeliğini koruyor. YTB ise bu terör saldırısını unutturmamak için her yıl anma etkinlikleri düzenliyor. Bu kapsamda YTB tarafından saldırının 4’üncü yılında, terör eylemine kurban verdiğimiz vatandaşlarımızı unutturmamak ve Avrupa’da vatandaşlarımızı hedef alan ırkçı saldırılara yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla 21 Şubat 2024 tarihinde bir anma programı gerçekleştirilecek. Program YTB’nin fuaye alanında yapılacak.

SALDIRININ ARDINDAN BİRÇOK ÇALIŞMA YAPILDI

Vatandaşlara yönelik ırkçı saldırıları her fırsatta gündeme getiren YTB, Hanau kentinde yaşanan saldırının ardından da birçok çalışmayı hayata geçirdi. YTB yetkilileri ırkçı saldırının ilk gününden itibaren hayatını kaybeden vatandaşlarımızın Hanau, Dietzenbach ve Regensburg’da yaşayan ailelerine destek olmak ve acılarını paylaşmak amacıyla onlarla temasını sürdürdü. Saldırının hemen ardından aile ziyaretleri gerçekleştirerek baş sağlığı dileğinde bulunan YTB uzmanları, vefat eden vatandaşlarımızın naaşlarının Türkiye’ye nakil sürecini yakından takip etmekle birlikte, Hanau şehir merkezinde yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı bir yürüyüşe ve Hanau Marktplatz’daki toplu cenaze namazına katıldı. Ayrıca YTB yetkilileri Ağrı ve Çorum illerinde defnedilen vatandaşlarımızın cenaze törenlerinde de hazır bulundu. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın maruz kaldığı ırkçı ve İslam karşıtı saldırılara dikkat çekilmesi ve konuya ilişkin kamuoyunda farkındalık oluşturulması amacıyla da “Yeter Artık”, “Es Reicht” sloganlarıyla bir sosyal medya kampanyası başlatıldı. Yaşanan olaya, Süper Lig futbol müsabakalarında açılan pankartlarla tepki gösterildi.

Saldırının birinci yıldönümünde Almanya ve Türkiye’den, alan uzmanı katılımcılarla “Ateşin Düştüğü Yer: Hanau” isimli online bir anma paneli düzenlendi. İstanbul ve Ankara’da kurulan anma stantları ile kamuoyuna yönelik bilgilendirme çalışmaları yapıldı.

Hanau’nun ikinci yıl dönümünde de, kabirleri Türkiye’de bulunan Hanau şehitlerinden Fatih Saraçoğlu’nun anısını yaşatmak üzere memleketi Çorum İskilip’te bir sokağa ismi verildi. Ağrı’nın Eleşkirt ilçesinde bulunan Tahir beldesinde yine Hanau şehitlerinden Gökhan Gültekin adına bir kütüphane açıldı. Bununla birlikte mevlit programları ile kabristanlarda anma etkinlikleri gerçekleştirildi.