Hamas'a bağlı Filistinli silahlı gruplar ve İsrail arasındaki çatışmalar sadece Gazze Şeridi'nde değil, sosyal medya platformlarında da sürüyor. Çok sayıda X (eski adıyla Twitter) kullanıcısı, geçmişte yaşanan olaylara ait fotoğraf ve videoları yeniymiş gibi dijital ağlarda dolaşıma sokuyor. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Bir sosyal medya kullanıcısı X'de yaptığı paylaşımda aşağıdaki videoyu dolaşıma soktu. Videoda, güvenlik güçlerine ait bir aracın yandığı ve yerde yatan bir polis memurunun kıyafetlerinin tutuştuğu anlar yer aldı.  İçeriği paylaşan hesap, İsveç'te bir grup Müslüman'ın polis aracına molotofla saldırdığı yönündeki ifadeleri takipçileriyle paylaştı. 

Aynı video benzer ifadeler kullanılarak bu kez İngiltere'de yaşanmış gibi farklı hesaplardan paylaşıldı.

BULGULAR

Anadolu Ajansı Teyit Hattı, iddiaların arka planını araştırdı. 

İddiaya konu olan videodan alınan bazı ekran görüntüleri Google Görseller üzerinden geriye dönük olarak taratıldığında sosyal medyada paylaşılan ifadelerin gerçeği yansıtmadığı tespit edildi.

Facebook'ta Love Ballyclare isimli bir sayfanın 30 Ocak 2020'de paylaştığı bir video içeriğe ulaşıldı. Videoya "Bugün James Nesbitt ve BBC'yi Ballyclare'de ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyorum. Yüksek kalitede bir drama çekiminin perde arkasını göreceğim için çok heyecanlıyım." ifadelerinin eklendiği görüldü. Videoda yer alan detayların, iddia videosuyla uyumlu olduğu tespit edildi. 

Bu Facebook paylaşımında yer alan detaylardan yola çıkılarak açık kaynaklardaki araştırma genişletildi. BBC iPLAYER'da başrolünde James Nesbitt'in yer aldığı "Bloodlands isimli bir dizinin yer aldığı görüldü. 

Bloodlands dizisiyle ilgili yapılan araştırmada BelfastLive isimli bir haber sitesinin arşivinde yer alan fotoğraflara ulaşıldı. Fotoğraf arşivinin "Bloodlands çekimleri" şeklinde isimlendirildiği belirlendi. Bu arşivde yer alan bazı fotoğraflar aşağıya eklendi.

Fotoğraflar ve iddia videosu karşılaştırıldığında, yerde yatan ve alevlere teslim olan kişiyi söndüren polis memurunun aslında James Nesbitt olduğu anlaşıldı.

Dizinin Youtube'de yayımlanan fragmanında bu sahneden bazı kesitlerin de yer aldığı anlaşıldı.

BULGU SETİ
  • İddiaya konu olan videonun İsveç'te değil İngiltere'de çekildiği tespit edildi. 
     
  • Videonun bir saldırı anına değil, dizi sahnesini gösterdiği anlaşıldı.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?

Videonun İsveç'te polis aracına saldıran Müslüman grubu gösterdiği iddiası gerçeği yansıtmıyor.

Editör: İsveç Gündemi