İsveç'te de enfeksiyonun yayılması hız kazandı.
Jönköping kenti, çok sayıda çocuğun hastanede tedaviye muhtaç hale gelmesinin ardından yeni öneriler getirdi.
Halk Sağlığı Kurumu'na göre , İsveç'te RS virüsünün yayılması hız kazanmaya başladı. Geçen hafta, bir önceki haftaya göre yüzde 40 daha fazla kişinin bu virüsten muztarip olduğu belirtildi ve bir hafta içinde 339 vaka bildirildi. Enfekte olanların çoğu beş yaşın altındaki çocuklar.
Jönköping kenti, büyük ölçüde artan enfeksiyon yayılımından en çok etkilenen kentlerden biri olarak öne çıkıyor. Kentte çok sayıda çocuk hastanede tedavi görmek zorunda kaldı.
Enfeksiyonun yayılmasını azaltmak için çocuk kliniği, çocuk sağlığı ve enfeksiyon kontrol birimi ortak öneriler yayınladı.
"Bebekler genellikle büyük kardeşleri tarafından enfekte edilir" diyen Jönköping şehrinde enfeksiyon önleme doktoru Malin Bengnér, "enfeksiyonun aileye bulaşma riskini azaltmak için artık bebekli ailelere kardeşli çocukların anaokuluna gönderilmemeleri ve evde kalmaları gerektiğini tavsiye ediyoruz" dedi.
Tedbirin geçici olduğuna dikkat çekilirken, yine de enfeksiyonun yayılmasını azaltmak için Noel tatilinden sonra bile birkaç hafta süreyle bu durum geçerlidir dendi.
"RS virüsü genellikle anaokullarındaki çocuk gruplarında yayılır. Bu nedenle, okul öncesi çocukların küçük kardeşlere bulaştırabileceğini hatırlamakta fayda var." diyen Halk Sağlığı Kurumu epidemiyoloğu AnnaSara Carnahan, basın açıklamasında semptomlara ekstra dikkat etmek ve çocuklara ellerini sık sık yıkamayı öğretmek iyidir ifadeleri kullandı.
Almanya'da durum içler acısı
Deutsche Welle'nin haberine göre, RS virüsü ile enfekte olan çocukların sayısındaki şiddetli artış, Almanya'daki hastanelerde "felaket durumuna" neden oldu.
Ülkedeki doktorlar bu hafta, uzman personel ve yatak yetersizliği nedeniyle yoğun bakımın çökmek üzere olduğu konusunda uyardı.
Yaşanan durumu son yıllarda yaşadıklarından çok daha kötü olarak yorumlayan, Çocuk doktoru Stefan Arens, AP haber ajansına, temelde her yıl bir RS virüsü dalgası alıyoruz, ancak şahsen böyle bir şey yaşamadım dedi.
Uzmanlara göre dalganın bu yıl bu kadar güçlü hale gelmesinin nedeni, pandemi sırasında izole edilen çocukların virüse karşı doğal bağışıklık korumasının olmaması.
ABD'deki hemşireler: "İş çıkışı ağlıyor"
Şimdi de durumun önümüzdeki haftalarda daha da kötüye gidebileceğine dair uyarılar var.
Hannover Üniversite Hastanesi başhekimi Michael Sasse, durum o kadar ciddi ki, çocukların onları tedavi edemediğimiz için öldüklerini kabul etmemiz gerektiğini söylüyor.
TT'nin bildirdiğine göre, SC virüs dalgası Amerika Birleşik Devletleri'ni bile sert vurdu ve birkaç tıp kuruluşu Başkan Joe Biden'ı ulusal acil durum ilan etmeye çağırdı.
New York'ta bir hastanede çalışan hemşire Karen O'Donnel Fountain, küçük çocuklara bakacak yeterli personel olmadığını söyledi.
TT'ye konuşan hemşire Karen O'Donnell Fountain, "Meslektaşlarımın çoğu işten sonra ağlıyor" dedi.
Fountain, "Bu çok üzücü. Kimse çocukların acı çektiğini görmek istemez. Nefes almakta zorlanırlar ve teselli edilemezler" ifadeleri kullandı.
Kötü bir haberde Norveç'ten domuz gribi geri döndü
Norveç'te, Norveç FHI domuz gribinin bu yıl geri döndüğü konusunda uyarıyor.
FHI'de başhekim olan Preben Aavitsland, baskın virüsün H1N1, son birkaç yıldır ülkede görülmediğini ancak şuanda virüsün ciddi bir tehdit noktasına geldiğini belirtti.
VG, Şu anda dolaşımda olan virüsün domuz gribinin soyundan geldiğini ve önceki bağışıklığı daha iyi önleyen ve bu nedenle daha az korunduğumuz değişikliklere sahip olduğunu yazıyor.
FHI bir raporda, grip aşısının bu yılki varyanta, yani domuz gribine karşı ne kadar iyi olduğu belirsiz olduğunu yazdı.